tirsdag den 12. maj 2009

Hebron og andet interessant

Lørdag gik turen til Hebron. Hebron er en by på vestbredden, hvor spændingerne mellem palæstinenserne og de jødiske bosættere er helt ekstrem.

Af sikkerhedsmæssige årsager havde vi allieret os med TIPH'er - Temporary International Presence in the City of Hebron, der består af politifolk fra 6 lande - inkl. DK - som observerer hvad der sker i byen, men ikke griber ind med magt.
Efter et par timers grundig indføring i byens historie og den nuværende situation fik vi, under politiekskorte, en tur rundt i den gamle bydel.

Her bor jøderne bogstavelig talt oven på palæstinenserne. På billedet kan I se, hvordan der er hængt net op over gaden, for at beskytte hovederne for alle slags affald og sten.

Gennem bagveje, tagrygge og stejle trapper endte vi på et tag. Vi var stadig på palæstinensisk område, men nu var vi over jøderne. Vi holdte os dog fra stenkastningen....

Så gik turen forbi den Moske, hvor Abraham ligger begravet. Faktisk er hans grav så rimelig delt, at halvdelen af den ligger i mosken, mens den anden halvdel ligge inde i en synagoge - to helligdomme, der kun er adskildt af en' mur, har ført til en del blodsudgydelse i tidens løb.
Vi måtte tage både kappe og hætte på, på dette sted.

Sidste stop var ved et lokalt glaspusteri og pocelæn-håndmaler-værksted. Hyggelig afslutning på en utrolig spændende tur, hvor kontraster, checkpoint, stenkast, net over vejen - ja hele situationen med de to fronter, der møder hinanden, nærmer sig det absurde.

Ellers kan jeg fortælle, jeg lige har været nede og spille fodbold med Christian og en flok små arabiske gutter. (Tænk engang siger jeg bare, mig og en fodbold dur bare ikke sammen... men det var nu meget sjovt(-: )
Paven er i byen - hvilket egentlig mest betyder lukkede veje, ekstra ventetid og en masse helikoptere lige over os, da han bor ret tæt på os.... - Har hørt, der er 80.000 sikkerhedsvagter til at passe på ham i de fem dage han er her.
Dagen idag gik med møde med en masse præster og den slags, fra hele landet. Interessant, lige udover regnsskabsdelen og alle de mange afstemninger....
Ha det bra folkens.
Kh. Maria.

Ingen kommentarer: